Motosiklet Ekspertiz Hizmeti
Motosiklet Ekspertiz Hizmetinin Önemi Nedir?
Motosiklet almak istediğiniz zaman sıfır alıp çok daha fazla para vermektense ikinci el alıp daha uyguna almak isteyebilirsiniz. Ancak ikinci el motosiklet alırken de aklınızda alacağınız motosiklette hasar var mı, varsa ne tür hasar var, bu motosiklet alınır mı gibi bir çok soru oluşur. Bu soruları gidermek için almak istediğiniz motosiklete önce kontrol ettirmeniz yani baktırmanız gerekmektedir. Bu baktırma işleminin adına ekspertiz hizmeti denilmektedir.
Motosiklet Ekspertizi Nasıl Yapılır?
Motosiklet alım satımı yaparken yapılan motosiklet ekspertizi de otomobilde yapılan ekspertiz deki gibi kendi içerisinde çeşitli kademelerden meydana gelir. Yapılan bütün işlemlerde tek bir amaç vardır ve bu amaç ortaktır. Var olan sorunları tespit etmek. Bu durum motosiklet için de otomobil içinde geçerlidir.
Ekspertiz yapılırken Motosikletin değişen aksamlarına bakılır. Boya durumuna bakılır. Ekspertiz sonucunda önceden yapılan bir parça değişikliği var ise bunun orijinal olup olmamasına bakılır.
Aynı zamanda parçanın sadece boya işlemi mi görüp görmediği incelenir. Buna ilave olarak ekspertiz sırasında amortisörler ve şase kontrol edilir. Yapılan bu ekspertiz sayesinde motosikletin darbe alıp almadığı veya kaza yapıp yapmadığı belli olur. Yapılan herhangi bir düzeltme var mı yok mu bu ekspertiz işlemi sayesinde belli olur.
Motosiklet ekspertizleri yapılırken motorda yağ yakma durumu var mı diye bakılır. Zincir sesinin var mı diye kontrol edilir. Bunlara birde ek olarak fren balatalarına ve disklerine bakılır. Şanzıman bölümündeki vites geçişleri incelenir. Motosikletin yolda giderken ki dengesinin nasıl olduğuna bakmak için yol sürüş testi yapılır.
Bunlara bakılarak elde edilen ekspertiz sonuçları rapor haline getirilir ve düzenlenir. Yapılan kontroller sonrasında müşterinin incelemesi ve müşterinin elinde bir belge kalması için teslim edilmek üzere müşteriye verilir.
Motosiklet Ekspertizinde Kullanılan Cihazlar Ve Makineler
Motosiklet ekspertizi yapılırken farklı cihazlar ve farklı makineler kullanılır. Bunların arasında diagnoz cihazı, bilgisayar seti, sıcaklık basınç nem ölçer, fren test makinesi, süspansiyon test makinesi, soğutma fanı, yanal kayma test makinesi, soğutma fanı, boya kontrol cihazı gibi cihazlar yer alır.